Užitočné informácie na jednom mieste

#priemyselpomáha, #stojímezaľuďmivslovenskompriemysleadoprave

Vojnový konflikt na Ukrajine prináša množstvo otázok a nových situácií, či už pre bežných ľudí alebo pre firmy. Prehľadom užitočných stránok chceme pomôcť všetkým zorientovať sa. Či už pri zamestnávaní ukrajinských občanov, ubytovaní, vybavovaní formalít alebo pri lekárskej starostlivosti. Veríme, že zdieľanie potrebných informácií pomôže.

Prehľad je aktualizovaný k 25.3.2022

Podrobnejšie a aktualizované informácie z jednotlivých oblastí, nájdete na ďalších záložkách podstránky Aktuality Ukrajina

MIRRI

Všeobecné informácie pre Ukrajincov

Špeciálnu informačnú webovú stránku, kde nájdu ľudia z Ukrajiny všetky potrebné vstupné informácie, spustilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. K dispozícii je aj v ukrajinskom jazyku. Nachádzajú sa tu informácie potrebné na zorientovanie sa po príchode na Slovensko. Napríklad odpovede na otázky o tom, čo sa bude diať, keď utečenec prekročí hranice, kde môže požiadať o dočasné útočisko či azyl. Tiež, či môže na Slovensku pracovať a či deti môžu ísť do škôl. K dispozícii sú aj dôležité kontakty na políciu, hasičov alebo zdravotnú službu. Zároveň tu ľudia nájdu informácie o tom, čo robiť, ak chcú ostať na Slovensku, alebo ak chcú ísť do inej krajiny EÚ: ua.gov.sk

IOM

Súhrn informácii pre Ukrajincov

Súhrn dôležitých informácií a odpovedí na otázky o ubytovaní, zamestnaní, zdravotnej starostlivosti a potrebných dokladoch možno nájsť aj na stránke Migračného informačného centra (IOM). Centrum spustilo aj telefonickú linku, kde ľuďom všetko vysvetlí: mic.iom.sk

MV SR

Dočasné útočisko

Na stránkach Ministerstva vnútra SR možno nájsť všetky potrebné údaje k štatútu dočasného útočiska. Na základe neho môžu ľudia prichádzajúci z Ukrajiny začať na Slovensku pracovať, alebo naopak, slovenské firmy ich môžu zamestnať. Na webe je prístupný aj elektronický formulár dočasného útočiska, ktorý urýchli administratívne procesy na cudzineckej polícii: elektronický formulár

Okruh osôb, ktoré môžu žiadať o dočasné útočisko, nájdete ich na stránke minv.sk

Informácie o veľkokapacitných centrách pre žiadateľov o dočasné útočisko nájdete v tlačovej správe MV SR.

Humanitárna pomoc

Cez Ministerstvo vnútra SR prebieha koordinácia humanitárnej pomoci. Dôležité kontakty TU

Viac nájdete na  podstránke koordinácia pomoci

Obchodovanie s ľuďmi

MV SR upozorňuje, že ťažkú situáciu vojnových utečencov z Ukrajiny, sa môžu snažiť zneužiť obchodníci s ľuďmi. Kompetentní pripravili informačný leták „Ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi” s prekladom do ukrajinčiny a kontaktmi na príslušné orgány a organizácie, kam sa v prípade pochybností možno ozvať.

MZ SR

Zdravotná starostlivosť

Utečenci z Ukrajiny majú prvých 30 dní po vstupe na Slovensko nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Po uplynutí tejto lehoty, ak požiadajú o dočasné útočisko, sa im táto starostlivosť uhrádza aj naďalej. Ministerstvo zdravotníctva SR zároveň informuje o tom, kde si utečenci môžu vyzdvihnúť antigénové testy na ochorenie COVID-19, k dispozícii je tiež usmernenie o lekárskej prehliadke pre deti pred nástupom do školy či zoznam dialyzačných centier. Rezort uvádza aj kontakt na bezplatnú Národnú linku na podporu duševného zdravia, aj v ukrajinskom jazyku. Informácie nájdete na health.gov.sk

MPSVaR

Zamestnávanie a sociálne veci

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vytvorilo na svojom webe podstránku „Pomoc pre odídencov z Ukrajiny“, ktorá obsahuje informácie pre Ukrajincov ako sa legálne zamestnať a ako legálne zamestnávať, usmernenie pre poskytovateľov sociálnej služby a informácie o pomoci deťom.

Rezort práce tiež ponúka údaje o pomoci v hmotnej núdzi pre ukrajinských občanov či iných dávkach. Napríklad dotácie na stravu detí v škôlkach a školách a tiež na školské pomôcky. Tlačivo so žiadosťou o pomoc v hmotnej núdzi je aj v slovensko-ukrajinskej verzii. Ministerstvo zároveň informuje, že zariadenia sociálnych služieb môžu ubytovať ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny.

Sociálna poisťovňa a zdravotné poistenie

Sociálna poisťovňa na svojich stránkach informuje aj o povinnostiach zamestnávateľov pri nahlasovaní nástupu nových zamestnancov – cudzincov. Ako správne pri sociálnom poistení postupovať nájdete TU. Obdobný návod, ale pri zdravotnom poistení cudzincov, poskytuje napr. aj Všeobecná zdravotná poisťovňa TU.

Pracovné ponuky pre Ukrajincov

Informácie o pracovných ponukách môžu zamestnávatelia zverejňovať na webe sluzbyzamestnanosti.gov.sk, MPSVaR SR zabezpečuje ich preklad do ukrajinského jazyka.

ISTP

Na stránke ISTP.sk sa môžete ako zamestnávateľ aj registrovať prostredníctvom IČO Vašej organizácie a do systému bezplatne nahlásiť voľné pracovné miesto. V inzeráte máte možnosť zakliknúť možnosť „vhodné pre Ukrajinca/Ukrajinku“. Takto označený inzerát sa pre návštevníkov stránky z Ukrajiny zobrazuje cielene vyfiltrovaný. Týka sa to aj ponuky brigádnických miest pre študentky z Ukrajiny, ktoré u nás budú pokračovať v štúdiu na VŠ. Ak ste už v systéme ISTP registrovaní môžete túto možnosť využiť vo Vašich aktívnych inzerátoch.

V piatok 4. marca spustil pracovný portál ISTP.sk iniciatívu na registráciu Ukrajincov, ktorí majú záujem pracovať na Slovensku. Na stránke www.istp.sk/help-ukraine majú k dispozícii jednoduchý dotazník v ukrajinčine, angličtine a slovenčine zameraný na zistenie úrovne vzdelania, znalosti jazykov a oblasti záujmu práce.

Tieto informácie sú zdieľané na stránke www.ua.gov.sk a v spolupráci s Migračným úradom na Slovensku.

viac nájdete na podstránke zamestnávanie

MD SR

Ubytovanie

Ubytovaním pre utečencov sa zaoberá aj ministerstvo dopravy. Spolu so Združením miest a obcí Slovenska pripravilo informačný systém, ktorý slúži na rezerváciu ubytovania. V systéme budú všetky štátne zariadenia, aj hotely a penzióny, ktoré sa do neho budú chcieť zaregistrovať. Taktiež sa cez portál môžu zaregistrovať ukrajinskí občania, ktorí ubytovanie potrebujú. Môžu tak urobiť na stránke pomocpreukrajinu.sk

viac nájdete na podstránke ubytovanie

MŠVVaŠ SR

Školstvo a vzdelávanie

Rezort školstva sa snaží pomáhať školám a tiež budúcim žiakom z radov ukrajinských utečencov, aby zvládli aktuálnu vypätú situáciu. Pre otázky zo škôl týkajúce sa zaraďovania žiakov z Ukrajiny, či k podpore týchto žiakov vytvorilo emailovú adresu adresukrajina@minedu.sk. Informácie pre lepšie zvládnutie situácie, ale napríklad aj o uznávaní dokladov o vzdelávaní a odborných kvalifikáciách, ktoré zatiaľ prebieha v štandardnom  povoľovacom režime, možno nájsť TU.

viac nájdete na podstránke vzdelávanie

MF SR

Finančné opatrenia

Ministerstvo financií SR pripomína, že daňové subjekty z Ukrajiny môžu požiadať o odklad podania daňového priznania vrátane odkladu splatnosti dane o tri až šesť mesiacov. Môžu si tiež uplatniť žiadosť o platenie preddavkov inak, o odloženie platenia dane či o platenie dane v splátkach. Uvedené informácie nájdete TU.