Spoločné stanovisko zamestnávateľov

Riešenie vzájomných sporov vojenskou inváziou je neakceptovateľné a nemá priestor v Európe 21. storočia. Tam, kde končí dialóg, končia aj riešenia. Uvedomujeme si potrebu urýchleného zníženia závislosti na ruských energiách, musíme to však spraviť rozumne a s dostatočnými alternatívami.  V dialógu pokračujeme a snažíme sa nájsť riešenia na každú krízovú situáciu, ktorá nás môže stretnúť.

Neďaleko nás denne zomierajú stovky ľudí – zamestnávatelia združení v RÚZ, AZZZ a APZD upozorňujú, že vyvolávanie zbytočných vášní v čase vojnového konfliktu nemá v civilizovaných krajinách miesto.

(V Bratislave, 17.3.2022)

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Asociácii priemyselných zväzov a dopravy (APZD) odsudzujú vyvolávanie zbytočných vášní a nepokojov zo strany niektorých podnikateľských organizácií a odborov.

Agresívnu inváziu a vojnový konflikt rozmerov, aký svet od druhej svetovej vojny nezažil, rozpútalo Rusko na Ukrajine presne v tomto čase pred troma týždňami.  Toto konanie prakticky ihneď odsúdil (takmer) celý svet. Vládni predstavitelia jednotlivých krajín, európski zamestnávatelia a tretí sektor, či bežní ľudia zo všetkých kútov sveta – všetci sa napriek často rozdielnym názorom dokázali v tejto veci zomknúť s jediným cieľom – prispieť v rámci svojich možností aspoň troškou pomoci pre Ukrajinu a státisíce ľudí, ktorí sú v obavách o svoj život nútení utekať z vlastných domovov. Napriek tomu sa však, žiaľ, nájdu aj takí, ktorí vidia v súčasnej kritickej situácii ideálnu príležitosť na vytĺkanie politického kapitálu vo vlastný prospech. Neštítia sa pritom zavádzať, šíriť poplašné správy a strach či rozpútavať negatívne vášne vo verejnosti.

Zamestnávatelia, združení v  RÚZ, AZZZ a  APZD zaujali jednohlasné stanovisko aj v súvislosti s kľúčovou témou posledných dní – možnosťou ukončenia dodávok ropy a  plynu z  Ruska. Plne podporujú postupné znižovanie tejto závislosti. Avšak zároveň upozorňujú, že neuvážené ukončenie dovozu ruského plynu a ropy by mohlo vážne poškodiť slovenský výrobný priemysel a spôsobiť reťazovú   reakciu   v množstve  subdodávateľských   firiem.

„O našom stanovisku sme informovali vládnych predstaviteľov a vieme, že si závažnosť tejto situácie i tohto rozhodnutia uvedomujú. RÚZ, AZZZ a APZD dôverujú tomu, že rozhodnutia Slovenska nebudú prijímané za zatvorenými dverami, no naopak, budú predmetom odbornej, vecnej, no najmä ľudskej diskusie s odborníkmi a všetkými zúčastnenými v danej oblasti,“uvádza sa v stanovisku zamestnávateľských organizácií.

Konanie odborových organizácií v podobe výziev na štrajk, či dokonca vyhrážky generálnym štrajkom v čase kedy v susednej krajine zomierajú tisíce ľudí a jednota našej spoločnosti, i celej Európy, je nevyhnutná aj pre prežitie nás samotných, považujú tripartitní zamestnávatelia za krajne neprijateľné. Zabíjanie tisícov nevinných ľudí v našej bezprostrednej blízkosti, tisíce ľudí, ktorí sa denne vydávajú z Ukrajiny na útek pričom nevedia, či ho prežijú, šírenie účelových klamstiev a propagandy či hrozba vypuknutia tretej svetovej vojny – to všetko je realita dnešných dní, ktorej dnes čelí celý svet. V takejto situácii potrebujeme predovšetkým solidaritu, súdržnosť, vzájomnú dôveru, no najmä ľudskosť. Nedovoľme si ju vziať “ uzatvárajú zamestnávateľské zväzy v spoločnom stanovisku.

#stojímezaľuďmivslovenskompriemysle  #priemyselpomáha