Prinášame prehľad sankcií voči Rusku a otázok spojených so zamestnávaním ukrajinských občanov

Ruská invázia na Ukrajinu znamenala zo strany Európskej únie okamžitú reakciu v podobe zavedenia nových ekonomických sankcií. Ide o rozšírenie reštrikcií z roku 2014. Pripravili sme prehľad aktuálnych sankcií v prípade vývozu tovarov a služieb a tiež z hľadiska prijímania či posielania financií. Zároveň prinášame aj sumár výnimiek, ktoré v súvislosti so sankciami platia.

Aktuálna situácia vytvorila aj otázky spojené so zamestnávaním ukrajinských občanov. Na jednej strane prichádzajú na Slovensko obyvatelia Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou. Na druhej strane sa slovenské firmy stretávajú s odchodom niektorých zamestnancov, ktorí sa vracajú späť do vlasti. To môže podnikom priniesť niekoľko personálnych otázok. V tejto súvislosti sme zostavili prehľad situácií, s ktorými sa môžu firmy stretnúť a ako by v nich mohli postupovať.

Zároveň by sme radi získali praktické informácie priamo od firiem o tom, aké dopady má na nich aktuálna situácia na Ukrajine. Presné a konkrétne informácie nám pomôžu rýchlejšie reagovať na potreby podnikov. Ak si nájdete čas a vyplníte náš dotazník, veľmi nám tým pomôžete.