Prezident APZD Alexej Beljajev vyzval na dodržiavanie legislatívneho procesu

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy sa zúčastnila rokovania s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Spolu s ostatnými zamestnávateľskými organizáciami a zástupcami odborárov sa stretli v pondelok 6. júna predpoludním v Prezidentskom paláci. Prezidentka dnes časť zákona – aj na základe nespokojnosti viacerých organizácií – vetovala.

Dôvodom stretnutia so zamestnávateľmi boli vážne obavy z prístupu Vlády SR v súvislosti so schválením tzv. protiinflačného balíčka. Prezident APZD Alexej Beljajev uviedol, že si nenárokujeme právo rozhodovať, či by mala niektorá rodina 200 alebo 100 euro, ale to, s čím nesúhlasíme, je aktuálne „znásilňovanie“ legislatívneho procesu. „Boli by sme radi, keby sa proces prijímania zákonov vrátil tam, kde má byť, na diskusiu v Hospodárskej a sociálnej rade a na riadne konanie cez parlament,“ stručne zhrnul prezident APZD.

Pozrite si vyjadrenie prezidenta APZD pre Správy RTVS.

Aj tieto argumenty boli dôvodom, že prezidentka Zuzana Čaputová zákon čiastočne vetovala. Ide o pasáže, ktoré by mali platiť od 1. januára 2023. V prípade, ak by poslanci prelomili veto prezidentky, obráti sa hlava štátu so zákonom na Ústavný súd. Rozhodnutie prezidentky vítame.