Celoplošné testovanie: Zamestnávatelia v priemysle sú pripravení prispieť k plynulému priebehu, preferujú testovanie priamo vo firmách

Zamestnávatelia združení v Asociácii priemyselných zväzov navrhujú vláde Slovenskej republiky, aby firmám umožnila plošne testovať, ak zamestnávajú viac ako 250 zamestnancov, čo dokopy predstavuje približne 500 podnikov.

Súčasťou návrhu priemyselných zväzov je aj predĺženie časového intervalu na vykonanie antigénových testov na pôde zamestnávateľa, a to už od stredy 28. 10. 2020 s tým, že by každá firma individuálne zachovala 7-dňový odstup do ďalšieho plošného testovania obyvateľov.

„Štátu by to výrazne odľahčilo kapacity, nakoľko sa rozprávame o stovkách tisíc občanov Slovenska, ktorí v týchto firmách pracujú a firmy by dokázali ľahšie zladiť testovanie so životom fabriky. Niektorí zamestnávatelia sú ochotní za týmto účelom pozastaviť výrobu na jeden deň,“ upresňuje generálny sekretár Andrej Lasz s tým, že takáto forma by zároveň mnohých občanov motivovala k absolvovaniu testov.

Firmy v tejto súvislosti požadujú, aby im štát zabezpečil potrebné množstvo antigénových testov a zdravotníckeho personálu, respektíve, aby im umožnil využitie zdravotných pracovníkov, ktorých si zabezpečia samy.